• Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius

 De lente is begonnen. De eerste deugddoende zonnestralen schijnen. Het zomeruur is terug in voege en de paasvakantie lonkt om de hoek. Wat vliegt de tijd toch razendsnel, zeker als je intens leeft.

Op Campus Mercurius is dit zeker het geval. Chrysostomos en Mercurius Rockt zijn nog maar net achter de rug en daar zijn de GWP’s Canterbury, Ardennen, Parijs, citytrips en de reis naar Italië al. Ook vertrekken 3 leerlingen van onze school eerstdaags naar onze zusterschool in Nicaragua. En of dit nog niet genoeg is, kijken we nu al vol ongeduld uit naar de integratiedagen, de sportdag, de sponsorloop, het voetbaltornooi en de opendeurdag. De paasvakantie mag heel snel voorbij zijn… of zullen we toch niet te hard van stapel lopen?

In deze editie van De Kleinste Planeet verdiepen we ons in de wondere wereld van de straffe dame van ons personeelssecretariaat, mevrouw Conaert. Mevrouw Dirckx is de leerkracht in de kijker en … niet oninteressant: we duiken in de kleerkasten van de dames Poets en Bylemans en de heer Paszewski. Wie weet wat we daar vinden?

We wensen jullie alvast veel leesplezier. Geniet van de stralende zon en van de paasvakantie.Antonio Pascale en Chris Cuyvers
Directie Campus Mercurius

Het ABC van mevr. Conaert

In het verleden interviewden we zowel leerkrachten als onze huidige en vorige directeur. De dames van het secretariaat kwamen nog maar weinig aan bod. Wij brengen daar verandering in en gingen op gesprek bij mevrouw Conaert van het personeelssecretariaat.

Kunt u zichzelf even kort voorstellen?

Ik ben Patricia Conaert en ik doe hier op school de personeelsadministratie. Ik sta dus meer ten dienste van de directie dan van de leerlingen. Op 13 maart ben ik 63 jaar geworden. Ik heb dus nog twee jaar voor de boeg. Ik kom hier nog heel graag werken. Ik woon in Paal, ben getrouwd en heb geen kinderen, maar wel drie katten.

Hoelang werkt u al op deze school?

Op deze school werk ik al 14 of 15 jaar. Ik ben hier begonnen met les te geven.

We wisten niet dat u les gaf. Wat heeft u dan gestudeerd?

Ik ben afgestudeerd als bachelor Nederlands-Engels-Duits. En ja, ik verving toen in de middenschool dhr. Vaelen voor Nederlands en Engels.

Hoe bent u dan op het secretariaat terecht gekomen?

Door iemand hier te vervangen, was ik al bekend met de school en een jaar daarna zochten ze iemand om op het secretariaat te komen werken, omdat er iemand ziek was. Ik wilde dat wel proberen, maar ik wist toen totaal niets van computers. Ik spreek natuurlijk wel van zoveel jaren terug, hè. Mevrouw Mostmans, die toen directeur was hier, zei dat dat geen probleem was en dat ik het wel zou leren. Toen heb ik de smaak te pakken gekregen: ik verzorgde toen de leerlingenbegeleiding, de afwezigheden, de rapporten,... In feite alles wat de dames doen die nu in het kantoor naast mij zitten.

Hoelang heeft u dan gewerkt als leerkracht?

Dat heb ik niet zo lang gedaan. Mijn man was militair en toen wij trouwden, ben ik mee naar Duitsland gegaan. Daar heb ik Nederlands gegeven aan Duitsers. In 1997 zijn mijn man en ik definitief naar België teruggekomen. Ik heb dan een tijd lesgeven en in 1999 ben ik dan begonnen op het secretariaat.

Hoelang bent u al getrouwd?

Ik ben getrouwd in 1978. Volgend jaar ben ik dus 40 jaar getrouwd.

Ik neem aan dat er een groot feest op de planning staat voor volgend jaar?

(lacht) Nee nee, ik doe daar niet aan mee. Ik ga veel liever op reis.

Welke richting volgde u toen u zelf nog op de middelbare school zat?

Toen noemde men dat gewoon economische. Nu zou je dat kunnen vergelijken met economie-moderne talen.

Wilde u altijd al in het onderwijs terechtkomen of had u andere plannen?

Eerlijk gezegd wist ik totaal niet wat ik moest doen. Ik zei tegen mijn vader: "ik ga misschien verpleegster worden". Waarop hij zei: “verpleegster, dat is niets anders dan met de pot onder de patiënten hangen". Tja, dat zag ik niet zitten. "Weet je wat, ga in het onderwijs", zei hij toen, "want daar heb je veel vakanties". Ik was direct mee. Ik heb dus de goede raad van mijn vader opgevolgd en uiteindelijk deed ik het ook heel graag.

Wat zijn de voor- en nadelen van het werk dat u nu doet?

Nadelen zijn er eigenlijk niet. Ik ondervind er alleen maar voordelen van. Ik doe het werk ontzettend graag. Je hebt een bepaalde vrijheid. Als je lesgeeft, werk je van zo laat tot zo laat. Een leerkracht komt in de klas en moet een bepaalde les geven, terwijl ik hier achter mijn bureau mijn werk op mijn gemak kan indelen. Soms is het wel zo dat ik ’s morgens in mijn hoofd andere dingen plan te doen dan de dingen die ik die dag uiteindelijk doe. Dat heeft dan te maken met de directeur die zegt dat er nog iets in orde gebracht moet worden of omdat er veel zieken zijn die dag,… . Wij maken hier namelijk ook alle roostertjes op. Het enige nadeel is misschien dat wij 36 uur op school zijn, maar buiten die 36 uur zijn wij thuis wel helemaal vrij.

Brengt het werk ook stress met zich mee?

Ja, maar dat is in elke job het geval. Dat is natuurlijk niet constant zo, want anders was het niet vol te houden. Er zijn periodes, zoals in het begin van het schooljaar, dat het zeer druk is. Ook het einde van het schooljaar, wanneer de vaste benoemingen gebeuren, zorgt voor extra druk.

Wat voor een leerling was u toen u zelf nog op school zat? Was u een rebel?

Nee nee, totaal niet. Ik was een ‘seuteke’. In mijn tijd had je nog een jongensschool en een meisjesschool. Ik zat op een meisjesschool en rond de speelplaats stond nergens een hek of poort. Niemand ging naar buiten. We waren allemaal brave meisjes.

U heeft dus nooit een misdaad gepleegd?

Jawel, in het laatste jaar had ik mijn haren rood laten verven tijdens de paasvakantie. Na de vakantie moest ik op het kantoor van de directrice komen. Zij vond dat het toch wel gemeen was om mijn haar rood te verven. Dat was eerder donkerrood, niet van dat roze van tegenwoordig. Maar goed, op dat moment was ik dus een donkere rosse en die directrice vond dat dus geweldig gemeen. Ik heb toch volgehouden tot aan het einde van het schooljaar en toen heb ik het terug bruin laten verven (lacht). Voor de rest was ik een modelleerling.

Kwam u altijd thuis met schitterende punten?

Bwaa, schitterende punten... Ik was niet de beste student. Ik was ook niet de ijverigste, maar ik ben toch afgestudeerd met resultaten tussen 70 en 80%. Ik zat niet bij de primussen, maar ik kwam ook niet aan de staart. Ik behoorde tot de middenmaat.

U zei daarstraks dat u geen kinderen heeft. Is daar een speciale reden voor?

Goh ja, ik ben niet echt een moeder. Ik heb niet echt de feeling om moeder te zijn. Mijn man was er ook niet echt voor. Als hij het wel had gewild, zou hij me zeker overtuigd hebben. We zeiden altijd tegen mekaar "we zien nog wel" en op een gegeven moment begin je er niet meer aan, hè. Ik wilde ook niet dat de kinderen met oma en opa aan de kleuterklas zouden staan. Dat zou ik niet leuk gevonden hebben.


Zou u ooit nog iets anders willen doen? Stel: u bent hier klaar, zou u misschien als hobby nog een klein bedrijfje opstarten of iets dergelijks? Misschien gaan reizen?

Inderdaad, reizen! In het buitenland overwinteren, dat zie ik mezelf wel doen.

Als u iets aan uw leven zou kunnen veranderen, wat zou u dan veranderen?

Niets, ik vind het goed zoals het is. Ik vind dat je gelukkig moet zien te worden met wat je hebt. Er zijn altijd mensen die meer hebben en die minder hebben. Er zijn mensen die slimmer zijn en die dommer zijn. Als je tevreden bent met wat je hebt, is het goed. Ben je niet tevreden, dan moet je ernaar streven dat je iets bereikt in dit leven. Vind je niet?

Ja inderdaad, dat zijn nogal wijze woorden.
Als laatste zou ik u nog willen vragen of u een wens heeft. Is er iets dat u echt nog wil doen in uw leven?

Ik wil heel graag naar Australië gaan. Echt een grote rondreis maken. Australië vind ik een zeer fascinerend land. Denk maar aan de Aboriginals, Ayers Rock, Great Barrier Reef en the Opera House. Het is niet zoiets als Spanje en Italië.

Bedankt voor het fijne en openhartige interview.

Dat is graag gedaan.

Satti Singh (6EMt) en Gust van der Sanden (6WeWi).

Leerkracht in de kijker: mevr. Dirckx

Het is al een tijdje geweten: mevrouw Dirckx verwacht een baby. Tijd voor een babbel.

Welke vakken geeft u?

Ik geef PO, PAV en Decoratie

In welke jaren geeft u les?

In het 1ste, 2de en 4de jaar.

Vindt u uw job leuk?

Ja, alle vakken die ik geef, zijn verschillend. Het is leuk om af te wisselen.

Waar hebt u gestudeerd?

Ik heb gestudeerd aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen.

Hoe lang bent u al zwanger?

Momenteel ben ik 23 weken of 6 maanden ver. (Dit interview werd tijdens de tweede helft van maart afgenomen, nvdr.)

Bent u zenuwachtig voor de bevalling?

Nee, nu nog niet.

Silke Emmers, Valentina Abazi en Renée Schröter (2 EV)

De kleerkast van …


Sommige leerkrachten springen eruit als het gaat over hun kledingstijl. Wij stelden mevr. Bylemans, mevr. Poets en dhr. Paszewski hierover een aantal vragen.


 

mevrouw
Poets

mevrouw
Bylemans

meneer
Paszewski

Is er een zekere structuur in uw kast? Nee, het is een chaos. Een structuur is er wel in mijn kast. Ik probeer ten alle tijden de zomer- en winterkleding van elkaar gescheiden te houden. Ook scheid ik de kleding op soort: rokjes, broeken, kleedjes, shirts,… heb ik apart liggen. De kleuren liggen wel door elkaar. Ja, de kast is gesorteerd op kledingstuk. Alles (broeken, sokken, hemden, T-shirts,...) heeft zijn plaats. Ik word ambetant van wanorde.
Hoeveel kledingstukken heeft u ongeveer? Ik heb een kast van anderhalve meter die vol zit. Hoeveel!? Dat weet ik niet. Is dat met of zonder schoenen, want ik heb toch zeker wel meer dan 10 paar. Een vrouw moet veel schoenen hebben, hè! Te veel. Ik heb ongeveer 40 T-shirts, idem dito voor ondergoed. Sokken heb ik nog meer. Ook heb ik te veel broeken en hemden. Die laatste draag ik trouwens weinig, daar moet ik echt zin in hebben.
Wat is uw lievelingskledingstuk? Sportkledij. Ik heb zeker een lievelingsjeansbroek met een rits onderaan, deze broek kan ik combineren met alles. Ik houd ook heel erg veel van mijn eenvoudig zwart kleedje. Het kleedje is perfect voor school en om uit te gaan. Ik vind eigenlijk alles met veel strikjes en frutseltjes leuk. Dat heb ik niet echt.
Wat vinden we vooral in uw kast terug? Sportkledij , zwarte kledij en jeans. Veel dingen, maar vooral veel zwart. Ik probeer in de zomer eigenlijk nooit zwart te kopen, zo houd ik toch een beetje kleur in mijn kast. Ik draag veel te graag zwart-wit, maar rood vind ik ook altijd leuk staan. Zoals ik reeds vermeldde hierboven: T-shirts en broeken. De kleuren zijn redelijk neutraal. Of dat vind ik toch.
Hoe vaak ruimt u uw kast op? Ik ruim om de 2 maanden mijn kast op. Per seizoen probeer ik kleding die ik echt niet aandoe weg te gooien, maar dat zijn maar weinig stukken. Ik ruim te weinig op. Als ik merk dat het heel chaotisch word, probeer ik wel te ordenen. Nooit! Alles belandt steeds ordelijk op zijn plaats en dan moet je niet opruimen, hè. Is dat nu niet slim bekeken? Wat ik wel ga doen, is wat spullen wegbrengen (kringloop, spullenhulp,...). Dan heb ik weer wat ruimte om nieuwe kledingstukken te kopen.

Ondertussen op de speelplaats

Jessica Fernandes Amorim (6 EMT)

Is er structuur in jouw kledingkast?

Er is geen echte structuur. Ik leg wel altijd alles op soort: de broeken, truien, T-shirts liggen van elkaar gescheiden.

Hoeveel kledingstukken heb je ongeveer?

Veel, ik denk 70-80. (Uiteindelijk bleek Jessica 100 kledingstukken en nog een paar ongebruikte kledingstukken te bezitten.)

Heb je lievelingskledingstukken?

Ik houd van jeans. Mijn lievelingskledingstuk is een jumpsuit. Mijn favoriete outfit is een jeansbloesje met jeansbroek en killer Heels.

Wat vinden we vooral in jouw kast terug?

Heel veel jeans en T-shirts, ik hou gewoon van jeans!

Hoe vaak ruim jij jouw kast op?

Niet. Nee, grapje. Ik ruim ongeveer 1 keer per maand mijn kleren op, dan strijk ik ze en leg ik ze netjes terug.

Chrysostomos 2017


Na een lange periode van brainstormen, repeteren en teamwork was het op 26 januari eindelijk zover: de dag van onze chrysostomosshow.

Wij, de zesdes, begonnen de dag met een lekker ontbijt op school. Daarna vertrokken we met al onze attributen naar CC De Adelberg voor onze generale repetitie. Giechelend en trillend stonden we voor de eerste keer op het podium. De begeleidende leerkrachten probeerden ons met handen en voeten duidelijk te maken wat Jardin en Cour was en uiteindelijk had iedereen het wel door. ‘s Middags aten we gezamenlijk een broodje en oefenden we de moeilijkste acts nog een laatste keer, zodat we om 14 uur konden starten met de show.


We hebben ons publiek laten lachen en soms misschien een traantje laten wegpinken. Alles verliep vlot, alleen het einde niet. Het geplande filmpje kon niet worden afgespeeld wegens technische problemen, wat er voor zorgde dat zowel wij als het publiek verbaasd waren en het einde precies niet het einde was. Al bij al vond iedereen het echter een prachtshow en de leerkrachten en ouders feliciteerden ons. Nog snel even opruimen en dan konden we gaan bowlen bij Antares. Daar dronken we gezellig wat met de begeleidende leerkrachten en bowlden we met z’n allen.

Op de avond van 27 januari gingen we met de leerkrachten dineren bij ’t Onderwerp, waarna we naar de feestzaal vertrokken voor het galabal. Het was een prachtig feest, maar vooral twee leuke en gezellige dagen.

Koken met mevr. DegrosWees creatief en maak het eten dat je presenteert zo mooi of leuk mogelijk. Er staan ontzettend veel gave ideeën op Pinterest of Google (zoek op ‘food art’). Het is misschien wat meer werk, maar de verbazing en bewondering op de gezichten van je tafelgenoten (of je leerkrachten?) is het zeker waard!

 • Voor deze paashaasjes gebruik je croissantdeeg, suiker en kaneel.
 • Zet ze ongeveer 15 minuten in de oven op 200 graden.

Lekker…
 • De lente

 •  
 •  
 • Elke zonnestraal
 • elk gefluit
 • van elke toekomst
 • wordt nu geuit.
 •  
 • Elke stortbui,
 • elke vloed
 • van elk geweten
 • krijgt weer moed.
 •  
 • Elke glimlach,
 • elke arm,
 • alweer zichtbaar,
 • warm in warm.
 •  
 • Elke mist
 • rond mijn gezicht,
 • 't is weer lente,
 • 'k zie weer licht.

Renée Schröter (2 EV)


colofon

De kleinste planeet

Verschijnt driemaal per schooljaar

Voor leerlingen en personeelsleden van Campus Mercurius

Hoofdredactie en lay-out: Mevr. K. Cooreman en K. Delamotte
Redactie middenschool: Renée Schröter (2EV), Valentina Abazi (2EV), Silke Emmers (2EV)
Redactie atheneum: Gust van der Sanden (6 WEWI), Satti Singh (6 EMT), Andrea Ravijts (5EMT), Mirandra Sulejmani (3WET)

Medewerkers:
Leerlingen en personeelsleden

Verantwoordelijk uitgever:
C. Cuyvers
directeur
GO! Campus Mercurius
Mudakkers 25
3920 Lommel