• Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius
 • Campus Mercurius

RomeReis 2017

donderdag, 30 maart tot maandag, 10 april 2017


Dag 1: Verona

Verona is een stad in Noord-Italië, en is hoofdstad van de gelijknamige provincie Verona in de regio Veneto. De stad ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua. In 2001 had de stad 243.500 inwoners. De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Adige stroomt door Verona. Er zijn veel bruggen over deze rivier, zoals de Ponte Catena, de Ponte Risorgimento, de Ponte Scaligero, de Ponte Vittoria, de Ponte Garibaldi, de Ponte Nuovo, de Ponte Navi en de Ponte Aleardi. Veel transport van goederen gaat door Verona heen, door een gunstige ligging ten opzichte van Centraal-Europa, aan de Brennerweg. Al in de Romeinse tijd was de stad belangrijk, mogelijk stond zij eerder al onder Etruskische invloed. De Romeinen gebruikten Verona als uitvalsbasis voor hun veldtochten naar het noorden, over de Alpen. Na Rome heeft Verona de meeste bouwwerken uit de Romeinse periode. In 1239 overstroomde de stad, waarna zij herbouwd werd. Een groen pigment dat onder meer bij Verona wordt gewonnen, de zogenaamde groene aarde of terre verte, wordt al sinds de oudheid gebruikt bij de vervaardiging van fresco's.


                                               

                                               

     Overnachting: HOTEL EDEN – Castel d’Ario


Dag 2: Mantova en Bologna

Mantova: De stad werd gesticht in de 20e eeuw v.Chr. op de oevers van de Mincio. In de 6e eeuw v.Chr. was het een Etruskische stad. De naam is afgeleid van Mantus, een Etruskische god. De Romeinen overwonnen de stad tussen de eerste en de tweede Punische Oorlog.

De stad is grotendeels omgeven door meren: het lago inferiore, lago di mezzo en lago superiore. Het is mogelijk om boottochten te maken. Bijzonder is dat in deze meren (als enige plek in Europa) lotusbloemen in het wild groeien. Deze bloemen zijn in de eerste helft van de vorige eeuw daarheen meegenomen, en gedijden daar onverwacht zo goed, dat de planten regelmatig machinaal afgesneden moeten worden om te voorkomen dat het hele meer ermee dichtgroeit. Bijzonder aan lotusbloemen is dat de grote bladeren ervan waterdicht zijn (water blijft erin staan).

                                               

                                               

Bologna is een universiteitsstad. De universiteit van Bologna is in 425 n.Chr. gesticht als school voor rechten. Na de val van het Romeinse Rijk eindigde het onderwijs aan deze school. Vaak wordt het jaar 1088 genoemd voor de instelling als universiteit; het is daarmee de oudste universiteit van Europa. Een zeer belangrijk document dat de meeste Europese universiteiten aangaat, is de Bolognaverklaring van 1999. Deze werd ondertekend door een dertigtal Europese ministers van (hoger) onderwijs die zich engageerden om hun hoger onderwijs te harmoniseren. Onder meer het feit dat op de Nederlandse en Vlaamse universiteiten het bachelor-masterstelsel is ingevoerd, is het gevolg van deze verklaring. Bologna wordt daarom al eens als synoniem voor dit proces gebruikt. Er staan zeer veel kerken in de stad. Verder heeft de stad ook veel musea. In de Etruskische tijd heette de stad Felsina. De Etrusken stichtten de stad rond 510 v.Chr. Ongeveer drie eeuwen later ging de stad deel uitmaken van het Romeinse Rijk. In 2000 was Bologna Europese Cultuurhoofdstad. In 1952 vond in Bologna het Universeel Esperantocongres plaats. Op 2 augustus 1980 werd de stad opgeschrikt door de zwaarste naoorlogse aanslag in de Italiaanse geschiedenis.

                                               

                                               

     Overnachting: Montecatini Terme


Dag 3: Firence

Florence werd in het jaar 59 v.Chr. gesticht door afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam 'Florentia' (Latijn voor 'bloei'). Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. De Medici regeerden vanaf de 15e eeuw tot 1737. Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug. Zij werden echter verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk en was tussen 1865 en 1871 de hoofdstad. Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Het belang van Florence als handelsstad blijkt onder meer uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d'oro of Gouden Florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, die aanvankelijk ook Gulden ( =Gouden) Florijn heette.

                                               

                                               

     Overnachting: Montecatini TermeDag 4: San Gimignano en Siena

San Gimignano is een middeleeuws stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De plaats trekt veel toeristen, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur.San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad zo'n 70 torens.In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend omwille van diens ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar toen deze werd verlegd en er een pestepidemie uitbrak, betekende dit een economische ondergang en het behoud van zijn middeleeuwse karakter. Alle straatjes gaan opwaarts naar het hoogste punt.In 1990 is het historische centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. San Gimignano is een van de bestbewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukstbezochte.

                                               

                                               

Sienna was een Etruskische nederzetting en een kleine Romeinse stad. Tegen de vijfde eeuw n. Chr. werd het de zetel van een bisschop, maar pas vanaf de 12e eeuw begon het een stad van belang te worden, toen een autonome commune de eerdere aristocratische regering verving. De universiteit van Siena, vermaard vanwege haar faculteiten van rechten en medicijnen, werd in 1203 opgericht. Tijdens de Middeleeuwen was Siena ook een rivaal van Florence op het gebied van de kunsten. De belangrijke laat-middeleeuwse of vroege renaissanceschilder Duccio (1253-1319) was afkomstig uit Siena. De wandschildering van "Goede Regering" door Ambrogio Lorenzetti in het Palazzo Pubblico is een magnifiek voorbeeld van laat-middeleeuwse/vroege-renaissancekunst, alsmede een weergave van de utopie van een stedelijke samenleving zoals men deze in die tijd voor ogen had. Siena werd zwaar gehavend door de zwarte dood van 1348 en heeft haar oude glorie nooit meer hervonden, mede omdat het de rivaliteit met Florence niet aankon. Siena's universiteit is nog altijd een van de belangrijkste universiteiten van Italië en de pittoreske stad blijft een belangrijk cultureel centrum, vooral voor de menswetenschappen. Sinds 1995 staat de historische binnenstad van Siena op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

                                               

                                               

     Overnachting: Albano Laziale


Dag 5: Ostia Antica

Deze ruïne stad is ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome geweest. De stad werd niet alleen als handelshaven, maar ook als marinehaven gebruikt. Daarnaast diende Ostia als buffer voor Rome. Ostia Antica is gelegen aan de riviermonding van de Tiber, maar vroeger was deze gelegen aan zee. De Tyrreense zee ligt nu enkele kilometers verderop door verzanding.

Ostia Antica is ongeveer in 640 tot 616 voor Christus gesticht door koning Ancus Martinus. In de tweede eeuw na christus beleefde de stad pas echt zijn hoogtepunt. Keizers Trajanus, Hadrianus en Antunius Pius zorgde voor veel nieuwbouw in de stad. Er werd niet gekeken naar wat er al stond en in verval geraakt was. De nieuwe gebouwen werden gewoon bovenop de oude gebouwd.

Door aanhoudende Malaria aanvallen in de vierde eeuw trokken de inwoners (ongeveer 100.000) weg uit de stad en raakte Ostia Antica in verval. Het enige waar de stad nog voor gebruikt werd, was om bouwmateriaal, zoals marmeren platen, zuilen en beeldhouwwerken te vinden.

Paus Pius VII gaf in 1801 een verbod voor de plunderingen die tot die tijd plaatsvonden in Ostia Antica. In 1855 waren er omvangrijke opgravingen en restauraties in opdracht van paus Pius IX. In 1865 werd er een museum voor de vondsten opgericht. Een 14e eeuws gebouw wat voor zoutopslag gebruikt werd, werd nu voor het museum gebruikt. In 1909 waren de volgde opgravingen en restauraties onder de leiding van Dante Vaglieri. Ook in de 20e eeuw werden vanaf 1938 nog meer opgravingen gedaan, ditmaal onder leiding van Mussolini. Met de opgravingen die tot nu toe zijn uitgevoerd is er twee derde van de stad uitgegraven.

                                               

                                               

     Overnachting: Albano Laziale


Dag 5, 6, 7 en 8: Roma

Rome is de hoofdstad van Italië en tevens hoofdstad van de regio Lazio en de provincie Rome. Door Rome stromen de rivieren de Tiber en de Aniene.

Rome werd volgens de mythe gesticht op 21 april van het jaar 753 v.Chr. door Romulus en Remus, afstammelingen van de Trojanen die onder leiding van Aeneas, zoon van Venus en Anchises, uit het brandende Troje waren gevlucht., dit is ook het begin van de Romeinse tijdrekening.

Volgens archeologen is Rome ontstaan in een viertal stappen.

 • In de 10e eeuw v.Chr. kwamen er enkele kleine nederzettingen van Latijnen op de Palatijn en op de Esquilijn, twee van de zeven heuvels van Rome.
 • In de 8e eeuw v.Chr. kwamen er nieuwe nederzettingen op de Palatinus, Esquilinus en op de Caelius. Het bondgenootschap Roma Quadrata werd opgericht tussen de twee nederzettingen op de Palatijn. Zo werden die twee nederzettingen sterker op militair vlak. Er kwam ook een omwalling rond de Palatijn, de eerste omwalling.
 • De derde stap vond plaats in de 6e eeuw v.Chr., dan kwamen er nog meer nederzettingen op die drie heuvels en vielen de Etrusken binnen. Ze veroverden Rome dat dan nog bestond uit enkele nederzettingen. Ze verenigden die nederzettingen op de drie heuvels tot een stad.
 • In de laatste fase, tijdens de 4e eeuw v.Chr. breidde de stad verder uit tot de vier andere heuvels waar geen nederzettingen waren. Rome kreeg de omvang van een stad doordat de zeven nederzettingen met een muur verbonden werden, en een echte stad gingen vormen.

Als oude hoofdstad van het Romeinse Rijk en centrum van de Rooms-katholieke Kerk is Rome bijzonder rijk aan bezienswaardigheden. Bekende voorbeelden van bezienswaardigheden uit de tijd van het Romeinse Rijk zijn het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon.

Een voorbeeld van een bezienswaardigheid van latere datum is de Trevifontein, die in de 18e eeuw zijn huidige vorm kreeg en het toneel vormde van een beroemde scène uit de film La Dolce Vita van Federico Fellini. Het Sint-Pietersplein en de daar gelegen Sint-Pietersbasiliek zijn ook wereldberoemd.

                                               

                                               

     Overnachting: Albano Laziale


Dag 9: Tivoli en Perugia

De eerste bewoning in Tivoli stamt uit de dertiende eeuw v. Chr. In de Etruskische tijd was Tivoli onder de naam Tibur een Sabijnse stad en zetel van de Tiburtijnse Sibille. In 90 v.Chr. verkregen de inwoners van Tibur Romeins burgerschap. Vanwege zijn pittoreske ligging en koele klimaat was Tibur in de Romeinse tijd erg geliefd. De nabijgelegen Villa Adriana, een door Hadrianus gerestaureerde en enorm uitgebreide villa uit de republikeinse tijd, en andere Romeinse villa's in de buurt zijn hiervan de stille getuigen. Maecenas, Augustus en Horatius hadden er villa's. Horatius, Catullus en Statius vermelden de stad in hun gedichten. Tivoli werd en wordt door de Via Tiburtina met Rome verbonden. Uit deze tijd stammen onder andere het amfitheater (opgegraven in 1948), de Villa Gregoriana (ook Villa Manlio Vopisco genoemd) en de Acropolis.

Ook in de middeleeuwen was de stad in trek bij velen waaronder kunstenaars. Naast de Villa Adriana is het 16e-eeuwse paleis Villa d'Este met haar watervallen en fonteinen een belangrijke toeristische trekpleister.

                                               

                                               

Perugia wordt voor het eerst genoemd onder de naam Perusia als een van de twaalf steden van de statenbond van Etrurië, in het verslag van de oorlog van 310 v.Chr. of 309 v.Chr. tussen de Etrusken en de Romeinen. Net als de meeste andere Etruskische steden is Perugia gebouwd als een arendsnest bovenop een steile heuvel. De stad speelde een belangrijke rol in de opstand van 295 v.Chr., en werd met Vulsinii en Arretium (Arezzo) overwonnen, waarop zij het jaar erop vrede sloot.

Perugia, de hoofdstad van Umbrië ligt uitgestrekt over een lange heuvel. Hoe hoger je klimt, hoe verder je terug in de tijd gaat. In de 6de eeuw voor Christus, toen de Etrusken hier heersten, was dit al een belangrijke stad, stevig beschermd door wallen. Toen de Romeinen de stad innamen (1ste eeuw voor Christus) verloor ze haar vooraanstaande positie. Nog éénmaal zou de stad een belangrijke hoofdrol spelen, in de 13de en 14de eeuw, toen haar gezag zich uitstrekte over gans Umbrië. Inmiddels werd hier in de 13de eeuw de universiteit gesticht, een van de alleroudste van het land.

Op het “Piazza IV Novembre”, het voornaamste plein van de stad, staat een gebeeldhouwde fontein uit de 13de eeuw, de “Fontana Maggiore”, voorzien van een schitterende reeks reliëfs en beelden. Op hetzelfde plein kun je de gotische San Lorenzokathedraal bezoeken, voorzien van een preekstoel aan de buitenzijde. Bij de kathedraal hoort een aangenaam kloosterhof en het “Museo Capitolare”, gewijd aan kunst uit Umbrië en Siena.

Het voornaamste museum van de stad is evenwel de “Galleria Nazionale dell’Umbria”. Zoals de naam al suggereert kan je hier vooral kunst uit Umbrië bewonderen, meer bepaald schilderkunst uit de 13de tot en met de 18de eeuw, maar er wordt ook aandacht besteed aan Toscaanse schilders.
Voor een beter inzicht in het leven van de Etrusken loop je best eens binnen in het “Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria”, dat zowel Etruskische als Romeinse objecten bevat. Onder de kerken van de stad verdient de “Oratorio di San Bernardino” (15de eeuw) een aparte vermelding omwille van haar prachtige renaissancebeelden aan de gevel. Een sarcofaag uit de 4de eeuw dient er als altaar.

                                               

                                               

     Overnachting: Perugia


Dag 10: Padova en Lido di Jesolo

Padova of Padua heeft een zeer lange geschiedenis, beginnend met de mythische stichting door de Trojaan Antenor. Padua, het Romeinse Patavium, werd tijdens de Volksverhuizingen achtereenvolgens verwoest door de Visigoten (409 n.C.), de Hunnen (452), de Ostrogoten (543) en de Longobarden (610). In de middeleeuwen behoorde de stad tot het Duitse Heilige Roomse Rijk, doch zij was van de 12e eeuw af een vrije stad (libero comune). In 1174 werd Padua verwoest door een grote brand, waarna de stad bijna in zijn geheel werd herbouwd. Van grote betekenis voor de stad was de stichting van de universiteit (1222, in 1238 door keizer Frederik II uitgebreid), die als de bakermat van het humanisme kan worden beschouwd. In 1545 werd hier de Orto botanico di Padova gesticht, de oudste Hortus botanicus van Europa. Galileo Galilei bekleedde er een hoogleraarschap van 1590 tot 1610.

                                               

De geschiedenis van Jesolo voert ver terug. In de oudheid maakte het huidige territorium van de gemeente deel uit van de Lagune en lagen er enkele eilanden in. De Romeinen stichtten een plaats op het grootste eiland en noemden dit Equilum. Het was de basis voor het Byzantijnse verzet tijdens de invasie van de Longobarden.

Lido di Jesolo: Het Lido is ontstaan in 1928 als kuuroord van het tuberculose-instituut van Treviso. Inmiddels is het een van de grootste badplaatsen aan de noordelijke Adriatische Zee en kan het zo'n 80.000 gasten herbergen. Het heeft een 15 kilometer lang zandstrand, en in geval van een onrustige zee heeft het zo'n 200 zwembaden tot zijn beschikking.

                                               

     Overnachting: Lido di Jesolo


Dag 11: Venezia

Venetië ligt op een groep kleine eilanden midden in een lagune (=de Laguna Veneta) die al in de tijd van het Romeinse Rijk Venetia werd genoemd. Er woonden al eeuwen mensen, maar de eerste grotere nederzettingen kwamen er pas als gevolg van de toestroom van vluchtelingen na de invallen van Attila rond 453 en van de Longobarden in 568.

Venetië is wellicht één van de meest romantische steden ter wereld. Prachtige historische gebouwen, de vele kanalen met hun gondels, de bijna talloze bruggetjes en het zachte klimaat maken de stad werkelijk onweerstaanbaar. De afwezigheid van auto’s is een echte verademing, de verplaatsingen gebeuren te voet of over het water.

Het aantal architectonische meesterwerken in de stad is niet te tellen. Bekendst zijn uiteraard het Dogepaleis, het San Marcoplein met de San Marco Basiliek en ook de Basiliek van Santa Maria della Salute. Er zijn ook de 409 bruggen waarvan de Rialtobrug en de Brug der Zuchten absoluut meer dan de moeite waard zijn.

Naast de fabuleuze architectuur en de typische ligging is Venetië natuurlijk ook bekend voor zijn carnaval. Sinds 1268 al wordt er 12 dagen gevierd op extravagante wijze. Vele van de typische maskers zijn echte pareltjes. Venetiaanse kunst uit diverse periodes kan je nog steeds bekijken in Gallerie dell'Accademia en Museo Correr. Uiteraard mag een bezoekje aan de Peggy Guggenheim Collectie in het Palazzo Vernier dei Leoni niet ontbreken.

                                               

                                               


Dag 12: Lommel

Lommel is een plaats en een stad in de Belgische provincie Limburg. De Kempense stad telt zo'n 33.000 inwoners en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Lommel-Neerpelt.

Naast woonkernen kent de stad Lommel ook een aantal natuurgebieden, zoals het natuurgebied De Watering, de Lommelse Sahara, en talrijke bossen en heidegebieden. Lommel is de derde winkelstad van Belgisch-Limburg met een handelscentrum en het winkelcentrum De Singel. Van belang is het zilverzand dat hier gewonnen wordt ten behoeve van de glasindustrie. Sommige zandwinningsgroeven zijn getransformeerd in natuurgebieden en recreatieterreinen, waaronder de Lommelse Sahara.

De stad Lommel ligt op de waterscheiding van de stroomgebieden van Schelde en Maas, en binnen deze stroomgebieden van Nete respectievelijk Dommel.

                                               

                                               GWP Parijs 2017Informatiebrochure

Donwload hier onze nieuwe informatiefolder of vraag een afgedrukt exemplaar aan via ka.lommel@g-o.be